top of page

A V18 szakpolitikai vitákat kezdeményez a választások előtt

A javaslat szerint a vitákat három nagy témakörben folytatnák le a listát állító pártok szakpolitikusai.

A választáson két szavazatot adunk le: egyet az egyéni képviselőjelöltre, egyet valamelyik párt listájára. A jelöltek és a pártok számos területen versenyeznek egymással: ki a hitelesebb, a tisztességesebb, a felkészültebb. A demokrácia azonban akkor működik egészségesen, ha az indulók elsősorban a saját világnézetüket tükröző programjaikkal szeretnék meggyőzni a választókat. Egyedül ezek a nyilvánosan meghirdetett tervek azok, amelyek alapján a későbbiekben a politikusok elszámoltathatók, egyedül a programok összemérése teszi lehetővé, hogy a választók racionális szempontokat is mérlegeljenek a voksolás előtt.

A V18 csoport a választók megfelelő informálása és a demokratikus kontroll erősítése érdekében 3 szakpolitikai vitát kezdeményez az induló pártok között, melynek nyilvánosságát a sajtó biztosítja.

A szakpolitikai vitákat három fő témakörben javasoljuk lefolytatni:

1) Jogbiztonság, európai értékek, migráció

2) Gazdaság, versenyképesség, korrupció, fenntartható fejlődés

3) Oktatás, egészségügy, szociális ellátás

V18 csoport megbízásából Balázs Péter, egykori diplomata, uniós biztos és külügyminiszter tárgyalást kezdeményez valamennyi párttal a szakpolitikai viták részleteiről.

Javaslatunk szerint a szakpolitikai vitákon a független média képviselői kérdeznék a pártok delegáltjait, akik lehetőséget kapnak arra, hogy nyílt színen ütköztessék érveiket, miután az elképzeléseiket ismertették.

Az előkészítés helyzetéről  folyamatosan tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot.

bottom of page