top of page
Bod_Peter_edited.jpg

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava

A V21 csoport Koronatükör címmel a nyilvánosság számára jelentést

készített a rendeleti kormányzás azon intézkedéseiről, melyek a járvány helyzetet kihasználva a hatalom erősítését és a gazdasági klientúra érdekeit szolgálják.

KORONATÜKÖR

a V21 jelentése a rendeleti kormányzásról

A koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvénnyel az Országgyűlés március 30-án parttalan felhatalmazást adott a kormánynak: lehetővé tette, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva törvények alkalmazását felfüggeszthesse és rendkívüli intézkedéseket hozhasson az emberek életének, a vagyon- és jogbiztonságnak, valamint a gazdasági stabilitásnak a védelmére. A törvény Európában példa nélküli módon időkorlát nélküli rendeleti kormányzást vezetett be hazánkban. Ez aggodalmat keltett idehaza és súlyos nemzetközi kritikát váltott ki.

A V21 csoport, amelyet különböző politikai nézetű volt kormánytagok és magas szintű döntéshozók alkotnak, már a parlamenti döntés meghozatala előtt a nyilvánossághoz fordult. Nyílt levélben kifejtettük, hogy a járvány okozta nehéz helyzet kezelésére a kormánynak külön törvény nélkül is minden szükséges jogi eszköz a rendelkezésére áll.

Megtéveszti a magyar és európai közvélemény tisztánlátását, hogy miközben a jogalkotást magához vonta a kormány, a rendeleti kormányzás idején is az ellenzéki pártok részvételével  összeül az Országgyűlés. Ám ez politikai színjáték, mert a lényegi döntések nem ott születnek. Megnőtt a veszély, hogy a kormány a rendkívüli viszonyokat is politikai és gazdasági hatalmának kiterjesztésére használja fel.

A törvény hatályba lépése óta eltelt egy hónap valóban azt mutatja, hogy a kormány által hozott rendeletek és intézkedések egy része nem a járvány elleni védekezést szolgálja. A V21 csoport ezért úgy határozott, hogy rendszeresen értékeli a helyzetet. Tükröt készítünk a magyar választópolgároknak, megjelölve azokat a rendeleteket vagy kormányintézkedéseket, amelyek megítélésünk szerint nem a kitűzött célokat, hanem a hatalom erősítését és a gazdasági klientúra érdekeit szolgálják.

 

Az áprilisban hozott intézkedések közül különösen az alábbi öt döntésre hívjuk fel a figyelmet:

  • Miniszteri utasítással tömegesen tettek ki a kórházakból súlyos betegeket, hogy 36 ezer ágyat szakmailag indokok nélkül felszabadítsanak.

  • Növelték az önkormányzatok járványügyi feladatait, miközben forrásokat vontak el tőlük, holott a lakosságnak ők tudnak helyben segíteni.

  • A veszélyhelyzetre hivatkozva elsőként Gödön hozott létre a kormány különleges gazdasági övezetet, amellyel elvette az ellenzéki vezetésű Göd városától a Samsung gödi akkumulátorgyárának területével együtt az adóztatás jogát és átadta a Fideszes többségű Pest megyének.

  • Semmilyen járványügyi szempont nem indokolja, hogy állami felügyelet alá vonták a debreceni „Kartonpack” nevű magántulajdonú vállalatot.

  • „Nemzetgazdasági érdekké” nyilvánították Mészáros Lőrinc és Tiborcz István üzletfelének Budapest XI. kerületi ingatlanfejlesztését.

 

 

Budapest, 2020. május 5.

 

 

                                                    Balázs Péter                                  Bod Péter Ákos

                                                      társelnök                                           társelnök

 

 

továbbá Andor László, Bárándy Péter, Bozóki András, Érsek Ákos, Gábor Péter,
Göncz Kinga, Holoda Attila, Hegyesiné Orsós Éva, Jeszenszky Géza,
Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Pusztai Erzsébet, Raskó György, Székely Tamás

bottom of page