top of page

A koronavírus elleni védekezés mindannyiunk ügye!

(a V21 csoport állásfoglalása a járványhelyzetről
és az oltási kampányról)

A járvány terjedése rövid távon csak a széles körben elérhető ingyenes teszteléssel, az igazolt betegek időben megkezdett kezelésével, maszkviseléssel, távolságtartással, a tömeges találkozások elkerülésével – vagyis a járvány ellenes intézkedések betartásával és betartatásával biztosítható. A beoltottak száma és a védettek száma közé egyenlőségjelet tenni komoly szakmai hiba.

 

Hosszú távon a járvány terjedését csak széles körű átoltottsággal állíthatjuk meg!

 

Oltani kell tehát folyamatosan, az összes rendelkezésre álló vakcinával, mindenhol, ahol az oltás személyi és tárgyi feltételei adottak. Az oltópontokon is fontos a kellő távolságtartás biztosítása!

Jól szervezett oltási kampánnyal, jól szervezett oltópontokon egy hét alatt milliónyi embert lehet beoltani. Az oltási kampányba be kell vonni valamennyi járóbeteg szolgáltatót – a magán egészségügyi szolgáltatókat, és az oltási feladatra jelentkező valamennyi önkéntest is.

Növelni kell az oltópontok számát és biztosítani azt, hogy az oltópontokon lehessen előre időpontot kérni a központi regisztráció és időpont szervezés helyett – személyesen, telefonon és online módon, így előre tervezhetővé válik az oltóanyag kiszállítás is. Az oltásra valamennyi magyarországi lakóhellyel rendelkező személy jogosult, nem csak a biztosítottak. A több milliónyi munkába járó, aktív korú lakos és tanuló beoltása így oldható meg a leggyorsabban, és ez teszi lehetővé a mihamarabbi biztonságos nyitást.

 

Budapest, 2021. április 6.

bottom of page