top of page

Tiltakozás a magyar tudomány és kultúra dolgában

Bod_Peter_Akos_atv.jpg

A V21 Csoport tiltakozik az MTA kutatóintézeteinek államosítása, az Országos Széchényi Könyvtár kilakoltatása, az 1956-os Intézet áthelyezése − múltunk és jelenünk erőszakos átírása ellen! A tudás a legfontosabb nemzeti erőforrásunk. Az oktatás, a kutatás és az emlékezet intézményeinek leépítése és eltorzítása a jövőnket fenyegeti.

Az oktatás megnyomorítása után a hatalmi terjeszkedés idén a tudomány és a kultúra fellegvárait is elérte. A nagy múltú Magyar Tudományos Akadémia kutatói hálózatát kormányzati parancsnokság alá akarják helyezni. A kutatói függetlenség korlátozása maradandóan károsíthatja a magyar szellemi erőforrásokat. Az Országos Széchényi Könyvtár kilakoltatása a várból nemzeti művelődésünk egyik legfontosabb tárhelyét fenyegeti. A Kilián Laktanya nem alkalmas az értékes iratanyag őrzésére és karbantartására.

Orbánék célzatos emlékezetpolitikája is kizárólag aktuálpolitikai célokat szolgál. Hamis emlékművek állítása és rossz üzenetű köztéri szobrok restaurálása nem a magyar történelmi értékek megbecsüléséről szól, hanem a Fidesz-éra megörökítését szolgálja. Az 1956-os Intézet és vele együtt a forradalom számos írásos és szóbeli dokumentumának a kisajátítása és más intézményhez telepítése mögött az egyoldalú és aktualizáló történelemmagyarázat állhat.

„Csend és kiáltás” című vitairatunkban rámutattunk, hogy az Orbán-rendszer rombolja a demokratikus intézményeket, kiűzi az egészséges versenyt mind a politikából, mind a gazdaságból. Az ország gyarapítása helyett a cél egy szűk csoport korlátlan hatalma és szemérmetlen gazdagodása.

Az őszi önkormányzati választások újabb politikai esélyt kínálnak arra, hogy a választópolgárok felemeljék szavukat Magyarország perifériára szorítása ellen. Minden településen, falvakban és városokban egyaránt olyan ellenzéki jelölt mögé célszerű felsorakozni, aki képes szembeszállni a kormány hatalmi gőgjével és nemzetrontó politikájával. A Fidesz törekvéseit akkor lehet társadalmi kontroll alá helyezni, ha az ellenzéki pártok mindenütt alkalmas és politikailag is fajsúlyos közös jelöltet állítanak.

Budapest, 2019. június 20.

                                           

                                                 Balázs Péter                                         Bod Péter Ákos                               

                                                                            a V21 társelnökei

bottom of page