top of page

Szabad Városok és Települések Fórumának létrehozását javasolja a V21 csoport

egyenesbeszed_0118.JPG

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Balázs Péter és Bod Péter Ákos társelnökök ismertették az ellenzéki polgármesterek által létrehozandó, rendszeres időközönként és más-más helyszínen ülésező Fórum célját.

A V21 Csoport felhívása
a Szabad Városok és Települések
Fórumának megalakítására

Az önkormányzati választásokon az ellenzéki pártok és szervezetek közös jelöltjei számos településen elnyerték a választók többségének bizalmát a kormánypártot képviselő jelöltekkel szemben. Ez nagy lépés a politikai pluralizmus helyreállítása irányában. Megvalósult az ellenzéki pártok összefogása, „egy az egy ellen” stratégia a választókörzetekben eredményesnek bizonyult. Bevált az előválasztás, mert politikai alternatívát kínált, mozgósított, és segített a hiteles vezetők megtalálásában. A választók helyi többsége most nem elsősorban pártokra szavazott, inkább a változás iránti erős vágyát fejezte ki. Az önkormányzati és az azóta megtartott időközi választási eredmények azt bizonyítják, hogy nincs esélytelen település, de a társadalom nagy része nem a 2010 előtti viszonyokhoz akar visszatérni, hanem új arcokat és új programokat szeretne látni.

2019. október 13-át követően nagyobb eséllyel folytatható a felkészülés a 2022-es országgyűlési választásokra, mert az ellenzék erős bázisokra tett szert a fővárosban, annak számos kerületében és tíz megyei jogú városban. Ezek az önkormányzatok a tevékenységükkel bizonyíthatják, hogy az ellenzéki pártok képesek közös programok mentén együttműködni, a településeket a helyi közösségek érdekei szerint demokratikus módon működtetni. Az elkövetkező két év megmutathatja a választók számára, hogy az ellenzék választott képviselői hiteles politikai és kormányzati alternatívát jelenthetnek 2022-ben a Fidesz rendszerével szemben. Egyetértünk Budapest főpolgármesterének elképzelésével, hogy a megnövekedett számú és súlyú ellenzéki vezetésű városok és települések önkormányzatai fogjanak össze és erősítsék egymást. Jó kezdeményezésnek tartjuk a tíz megyei jogú város – Dunaújváros, Eger, Érd, Hódmezővásárhely, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szombathely, Tatabánya – ellenzéki polgármestereinek szövetségkötését.

Közéletünk számára hasznos lenne, ha Budapest és a tíz megyei jogú város polgármesterei közösen kezdeményeznék a Szabad Városok és Települések Fórumának létrehozását. Ez a Fórum az ország nyilvánossága előtt rendszeres időközönként, akár negyedévente ülésezhetne, politikai napirendjére a rotáló helyszínének otthont adó önkormányzat tehetne javaslatot. A napirend megválasztásával, a Fórum ülésének előkészítésével, majd a nyilvános üléssel a társadalom figyelmét az életünket befolyásoló valós feladatokra és azok megoldásának módjaira lehetne irányítani. A kezdeményezés kidolgozására, a városok közötti előkészítő egyeztető munkára célszerűnek tartanánk, ha a főpolgármester és az ellenzéki Megyei Jogú Városok Szövetsége a Magyar Önkormányzati Szövetséget kérné fel.

 

 

Budapest, 2020. január 13-án

 

 

                                          Balázs Péter                                                   Bod Péter Ákos

                                            társelnök                                                            társelnök

 

 

Kapják:

 

Gémesi György elnök Magyar Önkormányzati Szövetség

 

Botka László polgármester Szeged

Csőzik László polgármester Érd

Fekete Zsolt polgármester Salgótarján

Márki Zay Péter polgármester Hódmezővásárhely

Mirkóczky Ádám polgármester Eger

Dr. Nemény András polgármester Szombathely

Péterffy Attila polgármester Pécs

Pintér Tamás polgármester Dunaújváros

Szücsné Posztovics Ilona polgármester Tatabánya

Veres Pál polgármester Miskolc

 

Karácsony Gergely főpolgármester Budapest

bottom of page