top of page
kulpolitika.jpg
Forrás: Népszava

Nemzeti és európai külpolitikát!

18. Külkapcsolataink középpontjában az euro-atlanti szövetségi rendszer álljon!

A rendszerváltoztatás egyik fő célja a nyugati modellhez és szervezetekhez való csatlakozás volt. A polgárok nagy többségének döntése szerint biztonságunkat ma a NATO garantálja, a jólét lehetőségét pedig elsősorban az Európai Unió kínálja számunkra. Magyarországnak az az érdeke, hogy építse és erősítse a saját szövetségi rendszerét, és ne azon kívül keressen kalandokat gyanús és veszélyes partnerekkel.

19. Teremtsük meg az euró bevezetésének feltételeit!

Hazánkat végre nem idegen hatalmak irányítják. Az Európai Unió politikai és gazdasági értékközösségéhez népszavazáson kifejezett erős többségi akarattal csatlakoztunk. Alapvető érdekünk az Európai Unió jó működése, belső problémáinak megoldása. Használjuk ki az integráció esélyeit! Teremtsük meg a közös európai valuta, az euró hazai bevezetésének gazdasági és társadalmi feltételeit.

20. Állítsuk le a soha meg nem térülő nagyberuházásokat!

2010 után a kormány nagy értékű szerződéseket kötött távoli külföldi partnerekkel, megfontolt gazdasági szempontok nélkül, sanda politikai szándékoktól vezetve. A paksi nukleáris erőmű költséges bővítése orosz technológiával elhamarkodott volt, a magas kamatozású orosz hitel eladósodottságunkat is növeli. A drága kínai kölcsönből épülő belgrádi vasútra sincs az országnak szüksége.

21. Magyarország vállaljon szerepet a globális problémák megoldásában!

A Fidesz-kormány és Orbán Viktor úgy próbál nemzetközi pozíciókat építeni, hogy a különféle szervezetekben és fórumokon a többséggel szembeszegülve akadályozza a konstruktív megoldásokat. Az a valódi érdekünk, hogy Magyarország vállaljon építő szerepet, és találjunk közös megoldásokat a globális problémák, köztük az éghajlatváltozás és a migráció számunkra is kedvező nemzetközi kezelésére!

 

Budapest 2020. szeptember

 

                                           Balázs Péter                                            Bod Péter Ákos

                                             társelnök                                                    társelnök

 

továbbá Andor László, Bárándy Péter, Bozóki András, Érsek Ákos, Gábor Péter, Göncz Kinga,
Holoda Attila, Hegyesiné Orsós Éva, Jeszenszky Géza, Mellár Tamás, Nagy Zoltán,
Pusztai Erzsébet, Raskó György, Székely Tamás

bottom of page