top of page

RENDSZERVÁLTÁS KELL!

TISZTESSÉGES ÉS ESÉLYTEREMTŐ ÁLLAMOT AKARUNK!

A V21 ajánlása a Nemzeti Minimum Program megalkotására

Magyarország tíz éve távolodik a jogállam és a szabad piacgazdaság európai normáitól. A helyzet megváltoztatása csak kormányváltással lehetséges. A Fideszt a következő választásokon együttesen induló és az ország jövőjét formáló kormányzati politikáról közös vízióval rendelkező ellenzék győzheti le.

Orbán Viktor az átírt választási törvény segítségével tartósította a kétharmados parlamenti többségét, lépésenként építette le a jogállamot és váltotta fel vezérelvű kormányzással. Rendszere − nevével ellentétben – nem a nemzeti együttműködést erősíti, hanem kettészakította az országot. Csak a kormánypárti választókat tekinti „nemzetinek”, az ellenzékieket „nemzetietlennek” bélyegzi; ezt nem fogadhatjuk el. Ez a kormány számos szociális vívmányt számolt fel eddig, és a koronavírus- járvány elleni védekezés leple alatt is tovább növeli a hatalmát. Kivérezteti az önkormányzatokat és szűkmarkúan bánik a munkájukat elvesztő százezrekkel, miközben soha nem látott arányban tereli a közpénzeket a jól ismert üzleti körökhöz.

A V21 csoport 2019 tavaszán látleletet készített az ország állapotáról és az állam működéséről „Csend és kiáltás” címmel. Az őszi önkormányzati választások megmutatták, hogy sokan akarnak változást Magyarországon. Az eredmény megmutatta, hogy igazi fordulathoz az ellenzéki pártok együttműködése szükséges. A választók azonban joggal elvárják, hogy az ellenzéki pártok kinyilvánítsák a mai állampárti viszonyok felszámolása iránti elkötelezettségüket, és felmutassák a mostani rezsim utáni Magyarország társadalmi-politikai kereteire vonatkozó közös elgondolásukat. Úgy látjuk, hogy nélkülözhetetlen a többséget meggyőző közös jövőkép!

Az ellenzéki pártok, mozgalmak, civil csoportok felelőssége és feladata, hogy a 2022. évi országgyűlési választásokra megfogalmazzák a tisztességes és minden állampolgár számára esélyt teremtő állam megvalósításának céljait, és közös jelöltjeik képviseljék ezeket. A V21 csoport arra vállalkozott, hogy tagjainak kormányzati tapasztalata és szakmai tudása alapján javaslatot tesz a közös alapra, amelyre építkezni lehet. A nemzeti minimum program meghirdetésével kívánunk hozzájárulni a nemzet közös jövőképének kialakításához, majd pedig az új felfogású és tiszta erkölcsű kormányzáshoz. Valljuk, hogy rendszerváltás kell! Egyidejűleg kell elküldeni a NER-t és meghaladni a 2010 előtti társadalmi-politikai viszonyokat. Csak így lehet megakadályozni, hogy a jövőben bármely politikai csoport a hatalmat megszerezve felszámolja a jogállami kereteket és kettészakítsa nemzetünket.

A rendszert váltó Országgyűlés társadalmi részvétellel dolgozzon ki egy új Alkotmányt, amit a nemzet népszavazással fogadjon el. Ajánljuk, hogy az új Alkotmány garantálja Magyarország minden állampolgára számára:

 

E fő célokat a következő 21 pont részletezi.

bottom of page