top of page

A V21 csoport nevében fordulunk Önhöz, amely korábbi magyar kormányok tagjainak önkéntes szövetsége. Körünkben az 1990 és 2012 közötti valamennyi kabinet képviselve van. A legkülönbözőbb pártállású kormányviselt emberek keresték egymással az együttműködést annak érdekében, hogy példaadással, elemzésekkel, javaslatokkal és aktív közszerepléssel hozzájáruljunk a nemzetet mind mélyebben megosztó politikai konfliktusok oldásához. Többen kötődünk a rendszerváltozás időszakához és eseményeihez, ezért erős törekvésünk, hogy térjünk vissza az eredeti célokhoz és közösen korrigáljuk a különféle úttévesztéseket, amelyek mind veszélyesebb irányba sodorják az országot.

 

A csoport a 2018. évi országgyűlési választások előtt alakult meg (akkor még V18 néven), majd azután is folytatta tevékenységét. Úgy éreztük, meg kellett szólalnunk, amikor az Európai Néppárt 2019 márciusában felfüggesztette a Fideszt. A „Csend és kiáltás” című elemzésünkben azokat a főbb kérdéseket vizsgáltuk meg, amelyek a Magyarországgal kapcsolatos nyugati kifogásokat kiváltották. Ezek a jelenségek sokunkat már régebb óta aggasztanak, ám a hazai állami médiában nem jelennek meg hitelesen. Ezért döntöttünk úgy, hogy az anyagot Magyarországon széles körű vitára bocsátjuk.

 

A vallás és az egyházak ügyét éppen csak érintettük, ami messze nincs arányban a valódi súlyukkal és felelősségükkel. Fontosnak tartjuk azonban az egyházak autonómiáját, működésük anyagi feltételeinek biztosítását, hozzájárulásukat társadalmi feladatok (oktatás, betegápolás, szegények gondozása stb.) megoldásához. Szívesen folytatnánk eszmecserét ezekről a kérdésekről.

 

Aggasztónak találjuk azt is, hogy a nemzet sokszorosan sebzett lelkiállapota nem javul, hanem látványosan romlik. Zuhan az egymás és általában az embertársaink iránti szolidaritás. Ragályosan terjed a normaszegés gyakorlata, megtűrt eszközzé vált a hazugság, a hamisítás, a lopás. Nő a társadalmon belüli konfliktusszint, terjed az intolerancia és az önbíráskodás. Mindebben a politikai környezet is szerepet játszik, a háttérben pedig egy súlyos és legalább százéves identitászavar munkál: a feldolgozatlan történelmi múlt, az előző nemzedékek tévedéseinek másra hárítása, hajdani bűnök elhallgatása vagy eltagadása az őszinte beismerés és tisztázás helyett. Úgy véljük, hogy ezekben a kérdésekben a történelmi egyházak illetékessége vitathatatlan, ezért szeretnénk megismerni a véleményüket.

 

Csatolt elemzésünket tájékoztatásul szánjuk. Megtisztelne bennünket, ha a V21 csoport képviselőit fogadná egy beszélgetésre.

 

Budapest, 2019. augusztus 2.

 

 

                        Balázs Péter                                                                     Bod Péter Ákos

                          társelnök                                                                             társelnök

 

 

 

Felkért egyházak:

 

Magyar Katolikus Egyház

Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek

Beer Miklós nyugalmazott püspök

 

Magyarországi Evangélikus Egyház

Dr. Fabiny Tamás püspök

 

Magyarországi Református Egyház

Dr. Szabó István püspök

 

MAZSIHISZ

Heisler András elnök

bottom of page