top of page

Első választók

A felnőttek fiatalnak, a fiatalok felnőttnek szeretnének látszani. De miért jó felnőni? Oké, a felnőttek rágyújthatnak, ihatnak alkoholt, kereshetnek pénzt, vezethetnek autót, és persze szerelmeskedhetnek. A felnőttségről ilyesmik jutnak eszünkbe. Pedig kevés kamasz van, aki ezek közül ne próbált volna ki akár több mindent a 18 éves születésnapja előtt. Ugye?

Jogosítványt már 17 évesen is lehet szeretni. A pénzkereséssel sem vár mindenki a 18 éves koráig. Alkoholt fiatalkorúak nem vásárolhatnak, de nem valószínű, hogy lenne olyan középiskolás, aki szilveszterkor ne koccintott volna egy pohár pezsgővel. Nem helyes, de a cigi kipróbálásával is kevesen várják meg a nagykorúságot. Ahogy az első szexuális élményeinket is többnyire fiatalabban éljük át.

Ha jobban belegondolunk, a választásokon való részvétel azon kevés dolgok egyike, amit tényleg csak 18 éves kor után lehet csinálni. A szavazati jogot nem lehet szülői beleegyezéssel megszerezni. Cigizni lehet titokban, de voksolni nem. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szavazás valóban a felnőttséget jelenti. Akinek joga van részt venni a választáson, az már tényleg felnőtt ember lett.

Belépni a szavazófülkébe, tudni, hogy a leadott szavazat pont annyit ér, mint a szülőké – király érzés. Higgy nekünk, ne maradj le az elsőről!

bottom of page